HetOntslag.nl - specialisten in ontslagzaken
juridisch advies
  • 7 dagen per week bereikbaar
  • ook 's avonds

Arbeidsrecht

Het Arbeidsrecht is de verzamelterm van alles wat te maken heeft met de rechten en verplichtingen van werkgevers en werknemers die een arbeidsovereenkomst met elkaar hebben gesloten. Kennis van het arbeidsrecht is cruciaal om ontslaghulp te verlenen of ontslag op de goede manier aan te vechten.

Wetten en regels

De belangrijkste regels zijn vastgelegd in het boek 7A van het Burgerlijk Wetboek en in het Buitengewoon Besluit Arbeidsverhoudingen. Omdat iedere ontslagsituatie uniek is, hebben de kantonrechters in Nederland door de jaren heen veel regels uitgesproken in gerechtelijke uitspraken. Omdat de tijden veranderen variëren deze regels ook van tijd tot tijd en is daarom een goede kennis van de actuele stand van zaken erg belangrijk.

Boek 7A Burgerlijk Wetboek

Alle basisregels van het Arbeidsrecht zijn vastgelegd in boek 7A van het Burgerlijk Wetboek. Regels over bijvoorbeeld recht op loon, verplichtingen van werkgever en werknemer, ziekte en ontslag zijn hier te vinden. Om volledig inzicht te hebben in uw eigen ontslagsituatie is een uitstekende kennis van deze regels en van de meest actuele gerechtelijke uitspraken (ook wel jurisprudentie genoemd) erg belangrijk.

Buitengewoon Besluit Arbeidsverhoudingen

Zodra uw werkgever besluit een ontslagvergunning aan te vragen via UWV Werkbedrijf, komen de regels van het Buitengewoon Besluit Arbeidsverhoudingen om de hoek kijken. Omdat dit een vrij algemeen geformuleerd besluit is, zijn deze regels nader uitgewerkt in de beleidsregels Ontslagtaak UWV. UWV Werkbedrijf gaat in deze procedure uitsluitend over de afgifte van een ontslagvergunning en niet over bijvoorbeeld ontslagvergoedingen. Het arbeidsrecht is dermate ingewikkeld dat wij u adviseren om - met name in ontslagsituaties - altijd een arbeidsrecht specialist te raadplegen.   

Neem direct contact op

ontslag telefoon

Mail direct of bel onze Ontslag telefoonlijn
Bel ons op 085 - 029 1001 (lokaal tarief)
Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar
Ook 's avonds!
stel uw ontslag vraag