HetOntslag.nl - specialisten in ontslagzaken
juridisch advies
 • 7 dagen per week bereikbaar
 • ook 's avonds

Ontslagvergoeding

Dreigt u ontslagen te worden? Wilt u ook weten of u in aanmerking komt voor een ontslagvergoeding?

Neem nu contact met ons op en ontvang direct hulp.
U kunt ook bellen: 085 109 4104.

Wanneer krijgt u een ontslagvergoeding?

Als u ontslagen wordt kunt u recht hebben op een ontslagvergoeding. U moet aan een aantal voorwaarden voldoen om een ontslagvergoeding te krijgen. Ten eerste moet u minimaal 24 maanden in dienst zijn geweest voordat u wordt ontslagen. Daarnaast moet het initiatief tot het ontslag van de werkgever komen. Tot slot mag u niets te verwijten zijn. Maar ook als u wel wat valt te verwijten, kunt u recht hebben op een vergoeding. Alleen zal die dan lager uitvallen.

Sinds 1 juli 2015 transitievergoeding

Tot 1 juli 2015 werd de ontslagvergoeding berekend aan de hand van de kantonrechtersformule<LINK>. Door de Wet werk en zekerheid is deze vergoeding veranderd in de transitievergoeding. De transitievergoeding pakt in meeste gevallen lager uit dan de oude kantonrechtersformule. In een aantal cao’s wordt nog steeds gebruik gemaakt van de kantonrechtersformule<link naar artikel>. Laat u daarom altijd door een ontslagspecialist adviseren als u te maken heeft met een transitievergoeding.

Hoe wordt de hoogte van de transitievergoeding bepaald?

De transitievergoeding is afhankelijk van het aantal dienstjaren. De werknemer heeft per gewerkt dienstjaar recht op 1/3 maandsalaris als vergoeding. Is het dienstverband langer dan 10 jaar, dan is er vanaf het 10e dienstjaar recht op een vergoeding van een 1/2 maandsalaris per dienstjaar. Als de werknemer 50 jaar of ouder en langer dan 10 jaar heeft gewerkt, dan is er vanaf het 10e dienstjaar recht op een vergoeding van 1 maandsalaris per dienstjaar. Dit geldt niet voor kleinere werkgevers (met minder dan 25 werknemers). Kleine werkgevers mogen tot 2020 een lagere vergoeding betalen. De transitievergoeding is maximaal € 77.000, tenzij de werknemer meer dan € 77.000 per jaar verdient. Dan is de vergoeding maximaal 1 jaarsalaris. Voor het betalen van de transitievergoeding mag de werkgever met de werknemer een betalingsregeling afspreken.

Voorbeeld berekening transitievergoeding

Kees is 40 jaar oud en werkt al 15 jaar bij dezelfde werkgever. Hij verdient een bruto maandsalaris (incl. 8% vakantiegeld) van € 2.400,- .De berekening van de transitievergoeding luidt dan als volgt:

 • De eerste 10 dienstjaren zijn goed voor 1/3   maandsalaris per dienstjaar. In dit geval wordt dat: 10 x 0,33 x 2.400 = € 7.920,-
 • De overige 5 dienstjaren zijn goed voor 1/2  maandsalaris per dienstjaar. In dit geval wordt dat: 5 x 0,50 x 2.400 = € 6.000,-

Vervolgens worden deze twee bedragen bij elkaar opgeteld en is de transitievergoeding berekend. In dit geval is dat: € 7.920,- + € 6.000,- = € 13.920,-

Hoe regelt u een ontslagvergoeding?

Er zijn een aantal manieren om een ontslagvergoeding te regelen.

 • Uw werkgever heeft ontslag aangevraagd bij de kantonrechter. De kantonrechter bepaalt dan altijd welke ontslagvergoeding er betaald moet worden.
 • Uw werkgever heeft ontslag aangevraagd via het UWV WERKbedrijf. Het UWV Werkbedrijf heeft de aanvraag beoordeeld en toegewezen. Vervolgens wordt de ontslagvergoeding bepaald.
 • Uw werkgever wil u ontslaan en gaat niet naar de kantonrechter of het UWV WERKbedrijf. In dat geval kunt u een ontslagvergoeding uitonderhandelen en proberen om een vaststellingsovereenkomst te sluiten.

Wat kan een ontslagspecialist voor u betekenen?

Er zijn een aantal belangrijke zaken waarmee een gespecialiseerde ontslag advocaat of - jurist u kan helpen.

 • Het begeleiden van het proces bij de kantonrechter.
 • Het verweren tegen de ontslagaanvraag bij het UWV WERKbedrijf.
 • Onderhandelen met uw werkgever over een rechtvaardige ontslagvergoeding.
 • Er voor zorgen dat u in dienst blijft.

De ontslagadvocaten en ontslagjuristen verbonden aan Het Juridisch Netwerk Nederland hebben jarenlang ervaring met ontslagzaken. Zij kunnen er voor zorgen dat u de ontslagvergoeding krijgt waar u recht op heeft.

Neem direct contact op

ontslag telefoon

Mail direct of bel onze Ontslag telefoonlijn
Bel ons op 085 109 4104 (lokaal tarief)
Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar
Ook 's avonds!
stel uw ontslag vraag