Tijdens ziekte van de werknemer geldt er een opzegverbod van de arbeidsovereenkomst voor de werkgever. Dit geldt voor de eerste twee jaar van de ziekte. Bent u langer dan twee jaar ziek, dan kan uw werkgever u wel ontslaan: Ziektewet ontslag dreigt dan!
Ontslag na 2 jaar ziekte
Na twee jaar ziekte kan uw werkgever u ontslaan. Dat kan alleen als uw werkgever zich aan alle regels rond uw re-integratie heeft gehouden. Houdt uw werkgever zich niet aan de regels, dan kan de periode van twee jaar worden verlengd door het UWV en heeft u langer ontslagbescherming en recht op loon. Bereid u daarom voor in geval van langdurige arbeidsongeschiktheid op een dreigend ziektewet ontslag en laat u op tijd adviseren door een arbeidsrecht advocaat over uw opties.
Ontslagvergoeding
Na twee jaar ziekte heeft u in beginsel recht op een transitievergoeding als uw werkgever besluit om u te ontslaan.
Re-Integratie traject
Als u als werknemer langdurig ziek bent, komt u in een re-integratietraject terecht. In dit traject doet de werkgever er alles aan om u weer aan het werk te krijgen. Bij dit traject zijn ook de bedrijfsarts of een arts van de arbodienst betrokken. Zij proberen in de eerste plaats u te laten terugkeren in uw oude functie. Mocht dat niet lukken, dan wordt er gekeken of u een andere functie binnen het bedrijf kunt krijgen. Als blijkt dat u ook niet kunt terugkeren bij uw huidige werkgever dan wordt er gekeken of u bij een andere werkgever aan de slag kunt. Let op: U bent verplicht mee te werken aan dit traject.
WIA-uitkering
U bent al bijna 2 jaar ziek en kunt door uw ziekte nog maar 65% of minder van uw oude loon verdienen. Dan komt u in aanmerking komen voor een WIA-uitkering. De WIA-uitkering bestaat uit 2 soorten uitkeringen.
- IVA-uitkering: U bent minstens 35% arbeidsongeschikt en er is een reële kans dat u in de toekomst weer kunt werken.
- WGA-uitkering: U bent minstens 80% arbeidsongeschikt en er is een kleine kans op herstel.