HetOntslag.nl - specialisten in ontslagzaken
juridisch advies
  • 7 dagen per week bereikbaar
  • ook 's avonds

Ontslagvergoeding berekenen

Wordt u ontslagen en wilt u uw ontslagvergoeding berekenen?
Met onze rekentool kunt u de ontslagvergoeding berekenen volgens de kantonrechtersformule. U vindt de rekentool in de rechter kolom.

Kantonrechtersformule

De ontslagvergoeding wordt vaak berekend volgens de zogenaamde kantonrechtersformule. Deze formule is als volgt:

AxBxC=Ontslagvergoeding

A staat voor de gewogen dienstjaren. dat wil zeggen dat alle dienstjaren tot de leeftijd van 35 voor 0.5 tellen, van 35-45 jaar voor 1, van 45-55 jaar voor 1 1/2 en vanaf 55 jaar voor 2.

B staat voor het vaste bruto salaris per maand inclusief alle vaste looncomponenten zoals bijvoorbeeld vakantiegeld, vaste winstuitkering en dertiende maand.

C staat voor de correctiefactor. Ligt het ontslag binnen de risicosfeer van de werkgever maar is er over en weer geen sprake van verwijtbaarheid dan is de factor C in beginsel 1. Ligt de fout meer bij de werknemer dan daalt deze factor en wordt de ontslagvergoeding dus lager. Is de werkgever verwijtbaar dan kan de C factor hoger uitpakken. Kom je er niet uit met je werkgever, dan zal de kantonrechter hier een uitspraak over doen. De kantonrechtersformule is van toepassing op ontbindingsprocedures bij de kantonrechter.

Kennelijk onredelijk ontslag

Wordt u ontslagen via UWV Werkbedrijf en krijgt uw werkgever een ontslagvergunning dan moet u een kennelijk onredelijk ontslagprocedure starten bij de kantonrechter. De ontslagvergoeding berekenen in deze procedure gebeurt niet aan de hand van de kantonrechtersformule maar wordt heel anders berekend. 

Neem direct contact op

ontslag telefoon

Mail direct of bel onze Ontslag telefoonlijn
Bel ons op 085 - 029 1001 (lokaal tarief)
Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar
Ook 's avonds!
stel uw ontslag vraag