HetOntslag.nl - specialisten in ontslagzaken
juridisch advies
  • 7 dagen per week bereikbaar
  • ook 's avonds

Vaststellingsovereenkomst en opzegtermijn

Bij ontslag met een vaststellingsovereenkomst is het belangrijk dat er rekening wordt gehouden met de juiste opzegtermijn. De opzegtermijn staat meestal in uw arbeidscontract of cao. Is dat niet het geval, dan geldt de wettelijke opzegtermijn.

Vaststellingsovereenkomst en opzegtermijn

De wettelijke opzegtermijnen zijn:

Duur van de arbeidsovereenkomst Opzegtermijn
0-5 jaar 1 maand
5-10 jaar 2 maanden
10-15 jaar 3 maanden
15 jaar en langer 4 maanden

 

Opzegtermijn en WW-uitkering

Het recht op een WW-uitkering gaat in op het moment dat de opzegtermijn is verlopen. Het is belangrijk de juiste opzegtermijn in acht te nemen. Want het UWV gebruikt deze termijn bij het bepalen vanaf welk moment een WW-uitkering moet worden uitgekeerd. Spreekt u in de vaststellingsovereenkomst een te korte opzegtermijn af, dan loopt u een WW-uitkering mis over de periode dat de  opzegtermijn nog loopt.

Hieronder wordt een voorbeeld geven van een werkneemster die een vaststellingsovereenkomst heeft getekend en een WW-uitkering wilt ontvangen.

Karin werkt al 30 jaar bij haar werkgever als zij via een vaststellingsovereenkomst haar ontslag krijgt aangeboden. In de vaststellingsovereenkomst staat de ontslagdatum van 1 januari 2017. Verder wordt er afgesproken dat het salaris van Karin tot 31 december 2016 wordt doorbetaald. De wettelijke opzegtermijn moet in acht worden genomen. In het geval van Karin, die al 30 jaar werkzaam is bij het bedrijf, geldt  een opzegtermijn van 4 maanden. Op 29 september 2016 wordt de vaststellingsovereenkomst getekend. Tegen het einde van de maand moet de arbeidsovereenkomst worden opgezegd. De opzegtermijn van 4 maanden gaat dus in op 1 oktober 2016 en duurt tot 1 februari 2017. Karin ontvangt op 21 december 2016 een brief van het UWV met de mededeling dat haar WW-uitkering ingaat op  1 februari 2017. Maar Karin heeft met haar werkgever afgesproken dat de ontslagdatum 1 januari 2017 is. Dit betekent dat Karin geen WW-uitkering krijgt in de maand januari en ook geen salaris. In de vaststellingsovereenkomst is namelijk een te korte opzegtermijn afgesproken.

Andere aandachtspunten vaststellingsovereenkomst

Er zijn meer punten waaraan een vaststellingsovereenkomst moet voldoen. U leest hier meer over op de pagina over de vaststellingsovereenkomst. Laat de overeenkomst altijd controleren door een expert zodat u er zeker van bent dat alles klopt. Neem contact met ons op voor een specialist bij u in de buurt.

Neem direct contact op

ontslag telefoon

Mail direct of bel onze Ontslag telefoonlijn
Bel ons op 085 109 4104 (lokaal tarief)
Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar
Ook 's avonds!
stel uw ontslag vraag